Allereerst natuurlijk de beste wensen allemaal! Het was voor ons een bijzondere oud-en-nieuw-avond.

Het begon vanmorgen alweer vroeg. We hadden redelijk geslapen. Meer hadden we er trouwens ook niet van verwacht. De eerste nacht is altijd een beetje onrustig. We besloten om het maar es rustig aan te gaan doen. Dus eerst maar es kijken waar het ontbijt gegeten kon worden. Dat is hier op de vierde etage. Een grote zaal met allemaal stoelen en lange tafels en kleine lampjes in het plafond die een sterrenhemel moeten voorstellen. Het ontbijt was trouwens prima hoor. Voor ieder wat wils. Typisch Finse gerechten maar natuurlijk ook de eieren, spek en worstjes. Na een stevig ontbijt zijn we onze warme kleren aan gaan doen. We reden met de auto van het hotel naar de Tourist Information. Het was niet heel ver maar alle wegen zijn hier compleet ondergesneeuwd, goed aangestampt dus spiegelglad. Daarbij komt nog dat je niet precies weet waar de wegen allemaal lopen dus het is goed oppassen waar je naar toe stuurt. En wanneer je moet remmen want er lopen toch best veel mensen met sleetjes met daarop weer kleine kinderen rond.

Maar goed, we kwamen aan bij de toeristeninformatie. Een mooi gebouwtje net buiten het centrum. Daar wilden we even kijken wat er te doen viel en misschien zelfs alvast wat boeken. Van de dame achter de balie kregen we allemaal informatie over Levi, Kittala, rendier- en husky-tochten. Die moesten we maar es op ons gemakkie doorlezen. En dat hebben we dan ook gedaan. Toen we er uit waren wat we wilden hebben we een rendiertocht geboekt voor woensdag een een husky-tocht voor maandag. Ik ging er van uit dat we het rendier en de husky aan het einde van de ritten ook mochten opeten maar dat bleek toch niet zo te zijn 😉

Nadat we alles hadden geregeld zijn we Levi in gegaan. Tenminste, een souvenirwinkeltje…. Heel veel reut natuurlijk. En een sticker van Finland en Lapland voor op mn koffer. Hierna kregen we toch weer wat trek en zijn een restaurantje ingedoken. Daar hebben we een kop koffie en een bord zalm-soep gehad en zagen we de eerste dronken Rus. Daar zouden we de komende periode nog wel een aantal van zien.

Met onze buikjes vol stapten we weer in de auto en gingen een flink eind rijden om de buurt te verkennen. Eerst helemaal naar de top van de berg waar de skipistes beginnen. Maar daarboven was het goed bewolkt en we zagen dus niet veel. Dus maar weer naar beneden gereden en op naar Muonio te noordwesten van Levi. Ongeveer 65 kilometer maar doordat de weg ook ijzig en besneeuwd was durfde ik niet zo hard te rijden. Een dik uur later kwamen we in Muonio. Het wat een uurtje of 4 en al stik donker. De zon was vandaag een kwartiertje op geweest ofzo. Bij elkaar denk ik max drie uur schemer. Aangekomen in Muoni wilden we eerst wat drinken. Bij een benzinestation hebben we een kop koffie/chocolademelk gehaald. Al snel kwamen we aan de praat met een man uit de buurt. Hij kon Fins, Duits, Engels, Zweeds, Russisch en Noors praten. Een aardige man. Beetje rare kwibus, alsof hij ze niet allemaal op een rijtje had, maar wel erg aardig.

Omdat het zo snel donker was, werd onze biologische klok ook weer gehusseld. Het was een uurtje of 5 en we hadden honger. We hadden op de weg naar Muoni een restaurant gezien en daar gingen we naar toe om te eten. Het was een grote glazen teepee waar we gingen eten. Ik had een Atlantische Char. Een visje wat hier in de buurt gevangen wordt. ZIt een beetje tussen een forel en een zalm in. Kijk dat vind ik nou weer lekker 😉

Hierna gingen we weer op weg, terug naar Levi. Het was stikdonker en zwaar bewolkt. Geen kans dat we het noorderlicht vandaag zouden zien. Tegen beter weten in hebben we toch echt ons best gedaan om een gaatje in de bewolking te vinden. Maar helaas.

Rond 11 uur ‘s-avonds zijn we weer de berg op gereden. Het leek ons wel leuk om vanaf bovenaan de piste het vuurwerk te zien losbarsten. Ongeveer kwart voor twaalf hadden we ons in de kou, maar met allemaal isolatiekleding aan gesetteld boven op de piste. En om 12 uur sloeg de klok in het dorp twaalf keer en waren we 2012 begonnen. Het vuurwerk knalde en knalde. Enorme knallen in prachtige kleuren. Ons plekkie hadden we goed gekozen. Het zag er prachtig uit. Toen het vuurwerk afgelopen was zijn we weer naar het hotel gereden. Daar hebben we een klein flesje champagne geopend en zijn lekker gaan slapen.
Het was weer een memorabele dag.

Liefs, Leonie en Edo-Jan

Gefeliciteerd, je hebt het einde van de pagina bereikt!

Heb je vragen of opmerkingen of wil je wat overleggen?

Help-Desk