Hoi allemaal!

n

De laatste dag van onze korte vakantie alweer! O, wat is de tijd snel gegaan. Veel te snel. We zijn hier nog lang niet klaar, dat is een ding wat zeker is. Het is hier sprookjesachtig mooi!

n

Vanmorgen moesten we weer vroeg opstaan. Om half tien moesten we ergens in een hotel in het centrum van Tromso staan want we werden vandaar opgehaald door een busje die ons naar een plek zou brengen waar we een hondensledetocht zouden gaan maken. Dat betekende dus de wekker lekker vroeg, snel wassen, aankleden, ontbijten, alle warme thermokleding aan, fototoestel klaarmaken en op weg. We waren er ruim op tijd en we waren niet de enige. We zagen het busje al klaar staan bij het hotel en op ongeveer de afgesproken tijd stapten we in het busje en reden weg uit Tromso.

n

Na een half uurtje reden we door de bergen en de sneeuw naar een plek vanwaar de sledetocht zou gaan beginnen. Hier stapten we uit het busje naast een kleine lodge. Er werd ons direct gevraagd of we extra warme kleding aan wilden maar wij waren al voorzien dus we mochten direct meelopen. Achter de lodge stond een besneeuwd veld vol met allemaal hondehokken. En in elk hondehok zaten twee huskies. Ze blaften er op los maar van enthousiasme. De mensen die er werken zijn bijzonder lief voor de honden. Aan de andere kant van het veld stonden een aantal sleden klaar en daar liepen we dan ook naar toe. De honden zaten allemaal vast maar snuffelden er op los. Prachtig om te zien. Af en toe gaven we een van de honden snel een aai over de kop. Aan de andere kant van het veld gekomen werd onze slee aangewezen. Het was een houten slee met rendierhuiden er in. Een dame kwam ons tegemoet en stelde zich aan ons voor. Zij zou de slee besturen. We stapten allebei in de slee. Leonie voor en ik achter. En na wat kleine checks gaf de dame een commando en vlogen de honden weg. 11 huskies die niks anders wilden dan lekker rennen. Wat een kracht! Het leuke bleek dat wij de eerste slee bleken te zijn. Achter ons waren nog een aantal sleden maar omdat wij voorop liepen leek het alsof we helemaal alleen waren.

n

We reden en we reden dwars door de besneeuwde bergen van Lapland, af en toe begon het een klein beetje te sneeuwen maar dat was niet hinderlijk. Het was koud, maar we verkleumden niet. We waren goed voorbereid. We hoefde alleen maar te zitten en te genieten van al het moois en deze prachtige tocht. En dat hebben we dan ook gedaan. Was was het geweldig! Na een uur waren we weer terug en stapten we uit de slee. We konden nu de honden even bedanken voor hun werk en hen diep in hun soms helblauwe ogen bekijken. We hebben daar nog een tijd rondgelopen tussen al die huskies.

n

Na een tijdje werden we in een grote tipi verwacht. Daar serveerden ze brood met soep en een stoofpotje van rendiervlees. En dat ging er wel in. Binnen in de tent hadden ze een heerlijk warm haarvuurtje. We zaten er lekker bij te praten met een Duits stel. Na een tijdje wwas het weer tijd om terug te gaan naar Tromso. We hebben de honden nog even bedankt en zijn in de bus gestapt. Wat later reden we Tromso weer in.

n

In Tromso zijn we direct naar de parkeertunnel gelopen en zijn we met de auto naar het Tromso universiteitsmuseum gereden. Dat was niet heel erg ver. Het museum vertelde van elles over de geschiedenis, de Saami cultuur, het noorderlicht enz. Het was een erg leuk museum en we hebben er weer wat van opgestoken. Heel lang zijn we er niet geweest. We wilden ook nog het centrum van Tromso in om wat boodschappen te doen. En daarna zijn we gaan eten in een chique restaurant. We hadden ons vergist in de locatie maar kwamen daar pas achter toen we het hoofdgerecht al op hadden 😉 Leonie had een kabeljauw filet en ik een floink stuk rendier. En al kostte het een vermogen, het was verrukkelijk! Na het eten zijn we naar het hotel gelopen en hebben ons meteen ingechecked voor morgen.

n

We hebben net een kopje koffie gedronken en we gaan nu weer naar de auto. Voor het laatst kijken of we het nooorderlicht nog eens kunnen zien. De kans is heeeeeeeel klein, maar je weet maar nooit. We zien het wel! Daarna duiken we meteen ons nest in.

n

Bedankt voor alle reacties van de afgelopen dagen! Morgen zijn we weer thuis met alle verhalen, foto’s en filmbeelden!

n

liefs, Leonie en Edo-Jan

n

Gefeliciteerd, je hebt het einde van de pagina bereikt!

Heb je vragen of opmerkingen of wil je wat overleggen?

Help-Desk