Hallo allemaal!

n

Vanmorgen hebben we het even lekker rustig aan gedaan. De bootreis van gisteren zat nog steeds een beetje in de benen eerlijk gezegd. We zaten wel netjes aan het ontbijt hoor! Nog steeds bij Kims B&B in Seward. Dit keer zaten we met een iets ander gezelschap dan gisteren. Een stel uit Texas, een stel uit Carolina en een stel uit de Achterhoek. Jaq, je leest het goed. Het laatste stel was een Nederlands stel. Het was een heel leuk ontbijt waar we elkaar goed konden vinden met het vertellen van verhalen en het maken van slimme opmerkingen. Rond 9 uur waren we allemaal klaar met het ontbijt en ging ieder zijns weegs. Het weer was fantastich. Een beetje bewolking en heel veel blauwe lucht. Dat kon nog mooi worden vandaag.

n

Wij hadden ervoor gekozen om lekker rustig aan te doen en eerst maar eens naar Seward zelf te rijden. We wilden de kust aan de andere kant van Seward nog zien. Misschien waren daar nog zee-otters of zeeleuwen. Het ging nartuurlijk weer over een lange grindweg. Hoe verder we reden hoe minder bebouwing en meer natuur we zagen. Heel lang zijn we er niet geweest want we zagen verder ook geen wildlife. En we wilden stiekum namelijk ook nog een hike lopen naar de “Exit Glacier” in Kenai Fjords National Park.

n

Eerst zijn we in Seward naar de visitor info gegaan en hebben daar wat foldertjes opgehaald over de hikes die je hier kon lopen. Daarna nog het postkantoor bezocht en toen richting de gletsjer gereden. Het was een mooie korte rit. Door een vallei met een rivier van smeltwater. Linke en rechts uiteraard prachtige bergen. Uiteindelijk kwamen we aan bij de parkeerplaats nabij de gletsjer. Hier hebben we ons een beetje omgekleed. Het was warm op de parkeerplaats, maar bij een gletsjer is het altijd een flink stuk kouder. Bergschoenen aangetrokken, camera’s gereed, rugzak vol met eten en drinken, DEET tegen de muggen, een zonnebril, handschoenen, een petje, zonnecreme en toen konden we zo ongeveer wel op pad.

n

De eerste hike was een korte en ging naar de rand van de gletsjer. Dat was een mooie wandeltocht om er ff in te komen. Uiteindelijk kwamen we inderdaad aan de rand van de ijsmassa. Het was daar inderdaad een heel stuk kouder dus we hier hadden we meteen baat bij onze extra fleece en softshell. We zijn er een leuke tijd gebleven. Veel foto’s gemaakt en gewoon enorm genoeten van het uitzicht. Maar we wilden nog wel een stuk verder. Er was nog een pad naast de gletsjer die behoorlijk steil was. Als je die helemaal uit zou lopen zou je helemaal bovenaan de gletsjer komen. Het ijsveld dus. Maar bij het visitor info hadden ze ons gewaarschuwd dat de laatste miles glad konden zijn doordat er nog sneeuw en ijs zou liggen. Dat leek ons iets teveel van het goede en hebben meteen maar besloten dat we de hike tot halverwege zouden gaan lopen. Tot aan de meadows. Dat was een hike van in totaal (heen en terug) zo’n 5 mile (7,5 km) Maar dat ging dan wel steil omhoog. Met een hoogteverschil van in ieder geval 1000 feet (300 meter) Het was niet het meest makkelijke pad zoals we in Denali hadden. We begonnen over gravel, daarna liepen we in de bossen door modder en over boomstronken, daarna over rotsen, over riviertjes en noem maar op. Ondertussen zijn we vaak even gestopt om wat bij te komen, wat te drinken en van het uitzicht te genieten. Na zo’n 2 uur waren we op de plek waar we wilden zijn en daar hebben we lekker uitgerust en van het uitzicht genoten. Want die was echt spectaculair. We zagen de hele gletsjer van rechtsboven in bergen naar linkeonder in de vallei. Een gigantisch grillige ijsmassa. Een van de mensen die we daar spraken was geoloog van dit nationale park en vertelde ons dat de gletsjer met zo’n 30 cm per dag op schuift. Alleen smelt er een nog groter deel elke dag weer af. Dat betekent dus dat de gletsjer steeds kleiner wordt.

n

Toen werd het tijd om weer terug te lopen. En dat ging een stuk sneller dan omhoog kan ik je wel vertellen 😉 We hadden flink de pas er in, hebben nog een paar keer gestopt om foto’s te maken en wat te drinken en kwamen ongeschonden, maar helemaal bezweet weer terug bij de auto. Wat een weer. Volgens mij zijn we allebij best bruin geworden! En toen moesten we een hapje eten want het was al ongeveer 6 uur. Maar ik had zo gezweet dat ik het niet vertrouwd vond om zo ff een restaurantje in te lopen. We hebben dus eerst maar een T-shirt gekocht in een winkeltje in Seward. Hierna gingen we naar een erg leuk restaurantje. Het heet “Salmon Bake, Cheap Bear & Louzy Food” Maar de kwaliteit was super!! Leonie een paar “koekjes” van Krab en ik uiteraard gegrilde zalm, hier in de buurt gevangen. Verser krijg je ze niet. Volgens mij was het een Sockeye, maar dat weet ik niet zeker. Weet wel dat ie nogal lekker was. Door de lange wandeling en het mooie weer begonnen we een beetje in slaap te dommelen en zijn maar snel naar de B&B gereden. Onderweg zagen we nog 3 bald ealges en aangekomen bij de B&B deed Kim de deur al open voor ons.

n

Eergisteren zagen we een jonge bald eagle in de achtertuin vasn Kim landen, dus Leonie vroeg of ze hier vaker kwamen. En wat blijkt? Ze heeft een eaglenest zo ongeveer in haar achtertuin!! We konden hem met het blote oog zien en zagen een jonge bald eagle op een tak van een black spruce tree zitten! En dan moeten hier in de buurt ook nog es een paar andere nesten zijn. Die gaan we morgenochtend even bekijken voordat we Seward weer verlaten en richting Anchorage gaan rijden. Maar dat is voor morgen.

n

Voor nu zeg ik weer goedemorgen voor jullie en welterusten voor ons!

n

liefs, Leonie en Edo-Jan

n

Gefeliciteerd, je hebt het einde van de pagina bereikt!

Heb je vragen of opmerkingen of wil je wat overleggen?

Help-Desk