“the only way to do great work is to love what you do” – Steve Jobs

Door het jaar heen geef ik regelmatig motivational speeches. Voor mensen met MS, voor specialisten, bedrijven, collega’s of voor iedereen die wat motivatie kan gebruiken.

Al jong (27) werd bij mij MS gediagnosticeerd. Ik leerde meteen dat het leven niet vanzelfsprekend was.

Ik maakte een rekensom. Als je uitgaat van 40 uur werk in de week en je trekt dan alle vakantiedagen, weekend etc er van af, je trekt ook alle dingen die je moet doen in je vrije tijd die je eigenlijk niet leuk vindt (afwas, woon-werk, boodschappen…) én je trekt er dagelijks zo’n 8 uur slaap af, dan kom je uit op ongeveer 50% werken en 50% vrije tijd wat je zelf in mag vullen. 
En dat tot aan je pensioengerechtigde leeftijd!

Niet lang daarna besloot ik om echt alleen maar dingen te doen die ik leuk vond.

Het werkte zo:
1 Ik deed dingen die ik leuk vond
2 Ik werd daar steeds beter in
3 Ik werd gevraagd om de dingen te doen die ik leuk vond
4 Ik werd nog beter in het doen van die leuke dingen
5 Ik mocht nóg meer leuke dingen doen en…
6 Ik werd er nog steeds beter voor betaald ook!

Nu werk ik bij Politie Nederland en doe daar de dingen die ik zo leuk vind om te doen. Tot eind vorig jaar toen COVID me er onder kreeg. Mijn leven viel ondersteboven. Ik had geen energie meer om datgene te doen wat ik zo leuk vond…

Dagen, weken en maanden gingen voorbij en het duurt nog steeds voort. Niets liever wil ik dan mijn geliefde werkzaamheden weer op te pakken. Maar mijn directe collega’s floten me meteen terug. “Werk jij eerst maar aan je herstel, wij draaien de toko wel” zeiden ze. En dat deden en doen ze met verve! Ook dat motiveert me om snel te herstellen zodat we snel weer schouder aan schouder de schouders er onder kunnen zetten.

Herstellen van een ziekte of ongeluk kost bakken en bakken met energie. Extra energie krijgen is vaak onmogelijk. Het komt neer op energie besparen. Je kan daarom echt alle hulp gebruiken. De hulp van specialisten, dokters, medische professionals. Alle vrienden en familie om je heen, je hebt ze zo hard nodig. 

Maar er is ook een vaak onzichtbare groep die heel veel impact heeft. Ook zij mogen genoemd worden. Ik noem hen mijn mantelzorgcollega’s. 

Met deze bijdrage wil ik alle mantelzorgcollega’s bedanken. Jullie zijn onvoorstelbaar belangrijk voor elke collega die voor langere of kortere tijd hulp nodig heeft. Wellicht zonder dat jullie het realiseren, houden jullie de wind tegen, halen jullie de druk van de ketel of kantelen jullie een potentiële storm en zorgen jullie ervoor dat de weinige energie goed wordt gebruikt zodat jullie collega op een gezonde manier kan reïntegreren.

Voor al die mantelzorgcollega’s die een collega ondersteunen; dank jullie wel, jullie zijn van onschatbare waarde. 

Tot heel snel,
Edo

Mijn mantelzorgcollega’s: Bastiaan KloosterIvo SaltersChris van Schayk en Desiree Scheltes, dank jullie wel!

#mantelzorg#ondersteuning#dankbaar#collegas

Gefeliciteerd, je hebt het einde van de pagina bereikt!

Heb je vragen of opmerkingen of wil je wat overleggen?

Help-Desk