Status update…

“You can be anything you want to be just turn yourself into anything you think that you could ever be”

Het is nu ruim drie maanden geleden dat COVID aan mijn MS-deur klopte en ik in een vrije val terecht kwam. Een snoeiharde pseudo-schub, verlammingen, ziekenhuisopname, longontsteking, botvliesontstekingen, 20 kilo afgevallen, geen spiermassa, veel medicatie. You name it. Alles kwam langs. Mijn neuroloog zei dat er een deuk in een deuk in een deuk was geslagen. Zo voelde dat ook.

Godzijdank is dat allemaal achter de rug en ben ik langzaam aan het herstellen. Na intensieve weken met veel fysio- en ergotherapie lukt het me inmiddels om 4 minuten actief te fietsen op een hometrainer en 35 seconden te staan. Dat lijkt niets maar is een enorme progressie ten opzichte van een paar weken geleden toen ik niet eens zonder hulp het bed uit kon komen.
Mijn beenspieren ontwikkelen zich nu razendsnel, zo snel dat we deze week even op de rem moesten trappen. De groeistuipen deden pijn, de spasmes namen steeds meer toe in hoeveelheid en heftigheid. Even een adempauze. Even rust voor mijn lichaam. Het was ook niet niks allemaal…

Binnenkort is het kerst. Traditioneel gezien een van de dagen dat je samen met je familie mag vieren. Op eerste kerstdag is mijn vader jarig wat we traditiegetrouw vieren met een heerlijk Indische rijsttafel. Dat lukt mij niet dit jaar. Helaas komt dat in het rijtje met ‘ervaringen die ik moet missen’. Net zoals de eerste schaatsschreden van mijn dochter, haar optreden op school, het 50-jarige huwelijksjubileum van mijn ouders, de Sinterklaasintocht, St. Maarten, talloze verjaardagen en noem maar op. Ook dat hakt er in. Een mentale deuk in een deuk in een deuk in een… En ook dat moet verwerkt worden en kost tijd.

Laatst kreeg ik mijn kerstpakket en mocht ik zelf een cadeau uitkiezen uit een lange lijst met pure luxe producten. Uiteindelijk heb ik een platenspeler uitgekozen. Platen zelf had ik niet meer dus heb er twee bijgekocht.
Een klassieke LP van de celliste Jacqueline du Pré (zoek maar op, dan weet je waarom ze een speciaal plekje heeft in mijn hart) en een LP met Innuendo van Queen. Die laatste omdat dat ooit het eerste cassettebandje was wat ik van mijn eigen geld had gekocht.

Voor het eerst hoorde ik Freddy Mercury Innuendo zingen zoals het bedoeld was om te horen. Zo warm had ik het nog nooit eerder gehoord. En dan de boodschap:

‘You can be anything you want to be just turn yourself into anything you think that you could ever be’

Ik weet wat ik wil, ik weet dat ik het kan en ik weet dat het gaat lukken. Het is een kwestie van doorzettingsvermogen, veerkracht en tijd. Even rust de komende dagen. Even een moment van bezinning en reflectie. Daarna gaan we weer verder.

Ik wens jullie prachtige kerstdagen en zie jullie graag volgend jaar weer. Beloofd.

Cheers,
Edo-Jan

Gefeliciteerd, je hebt het einde van de pagina bereikt!

Heb je vragen of opmerkingen of wil je wat overleggen?

Help-Desk